Coronovirus nCoV

Pada masa ini, coronovirus menjadi isu global sejak beberapa bulan yang lalu. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberii nasihat untuk pengembara antarabangsa (traveller) untuk pertimbangan bagi penghantaran balik dan kuarantin. Coronovirus telah diakui sebagai penyakit baru dan tiada antibiotik yang boleh diberikan bagi menghalang penyakit itu. Statistik hari ini menunjukkan kes di beberapa negara diseluruh dunia.

Bilangan Kes CORONAVIRUS

Tanah Besar China: 74,579
Thailand: 35
Jepun: 84
Singapura: 84
Hong Kong: 67
Korea Selatan: 104
Taiwan: 24
Australia: 15
Malaysia: 22
German: 16
Vietnam: 16
Macau: 10
U.S.: 29
France: 12
United Arab Emirates: 9
Canada: 8
Italy: 3
Russia: 2
UK: 9
Philippines: 3
Cambodia: 1
India: 3
Belgium: 1
Finland: 1
Nepal: 1
Spain: 2
Sri Lanka: 1
Sweden: 1
Egypt: 1

Iran: 2

Apakah coronavirus?

Coronavirus adalah zoonotik dan berasal dari haiwan. Virus ini dihantar daripada haiwan kepada manusia. Siasatan terperinci mendapati bahawa SARS-CoV telah dihantar dari kucing civet kepada manusia dan MERS-CoV dari unta kepada manusia. Beberapa coronavirus yang diketahui beredar dalam haiwan yang belum dijangkiti manusia. Kebanyakan mereka yang mula-mula dijangkiti sama ada bekerja atau sering berbelanja di pasaran borong makanan laut Huanan di pusat bandar China.

Apakah gejala yang menyebabkan coronavirus ini?
Virus ini boleh menyebabkan radang paru-paru dan bagi mereka yang telah jatuh sakit dilaporkan mengalami batuk, demam dan kesukaran bernafas. Dalam kes yang teruk boleh berlaku kegagalan organ seperti sindrom pernafasan akut yang teruk, kegagalan buah pinggang dan juga kematian. Ubat-ubatan antiviral yang kita ada terhadap selesema tidak akan berfungsi. Pemulihan bergantung pada kekuatan sistem imun. Kebanyakan mereka yang telah meninggal dunia kerana mempunyai sejarah kesihatan.

Adakah perlu sekiranya saya berjumpa doktor jika saya batuk?
Ketua Pegawai Perubatan UK menasihati sesiapa yang telah mengembara ke UK dari Tanah Besar China, Thailand, Jepun, Republik Korea, Hong Kong, Taiwan, Singapura, Malaysia atau Macau dalam 14 hari terakhir dan mengalami batuk atau demam atau kekurangan nafas dinasihatkan untuk kekal di dalam rumah walaupun gejala ringan.

Satu lagi perkara yang tidak diketahui adalah bagaimana jangkitan coronavirus itu. Penyakit ini tidak seperti selesema biasa dan tidak ada vaksin untuk koronavirus baru. Golongan yang mudah terdedah dari golongan orang tua atau mereka yang mempunyai masalah pernafasan atau tahap imunisasi yang sedia ada untuk melindungi diri mereka sendiri. Mencuci tangan dan mengelakkan dari orang lain jika merasa tidak sihat adalah penting. Satu langkah lagi adalah dengan mendapatkan vaksin selesema, yang akan mengurangkan risiko sekiranya wabak itu meluas.

Please share and like our webpage