Musim Bunga di Jepun

Trip Musim Bunga Di Jepun 

Jepun adalah salah sebuah negara yang saya sukai sejak saya kecil lagi. Mungkin kerana pengaruh kartun dan pelbagai cerita yang menarik sejak waktu zaman kanak-kanak yang saya tonton di televisyen. Di sini saya kongsikan travelogue saya bersama keluarga saya ke Tokyo Jepun sewaktu musim sakura pada April 2018. Pengalaman tinggal di Jepun memudahkan saya membawa keluarga saya tetapi ia adalah yang pertama kali untuk suami saya dan anak-anak saya. Pergi secara solo, dengan kawan-kawan dan keluarga mempunyai perbezaan yang ketara. Bila solo, kita bebas untuk kemana-mana tetapi bila ada anak yang masih kecil, ada banyak perkara yang harus difikirkan dan persiapan perjalanan harus lebih teliti. Tetapi peluang melancong bersama keluarga menjadi detik indah yang tidak dapat dilupakan.

Musim Di Jepun

Jepun mempunyai 4 musim dan kesemua musim ini memberi pengalaman yang berbeza kerana mewujudkan persekitaran dan suasana yang berlainan. 

Musim Bunga – Mac hingga Mei

Musim Panas – Jun hingga Ogos

Musim Luruh – September hingga November

Musim Sejuk – Disember hingga Feb

Musim bunga dan musim luruh adalah dua musim yang paling saya suka di Jepun. Ini adalah kerana suasananya yang tidak terlalu sejuk dan bebas untuk kemana-mana dengan suhu yang nyaman. Untuk trip kali ini kami ada lima orang termasuk diri saya, suami, ayah kami yang berumur 68 tahun dan 2 orang anak saya yang berumur 9 tahun dan 1 tahun 4 bulan. Ada orang yang risau pergi ke negara Jepun tanpa agensi pelancongan terutama bila membawa orang tua dan anak kecil. Apa yang penting, trip ini perlu santai dan perancangan yang teliti dari semua perkara sudah dilakukan bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini. Selain dari itu kita serahkan pada yang maha kuasa. Kami ke beberapa tempat di sekitar Tokyo, Gunung Fuji, Tasik Kawaguchi dan Hakone. Memandangkan kami membawa anak kecil dan bapa mertua saya, rancangan perjalanan yang kami buat mengikut situasi dan tidak hanya mengikut kemahuan dan perasaan semata-mata 😉

Di atas adalah kawasan-kawasan yang kami pergi, sekitar Tokyo dan Gunung Fuji. Satu hari kami hanya pergi antara 3 hingga 4 tempat sahaja. Tidak seperti trip kami sewaktu musim luruh iaitu 6 bulan selepas trip ini, saya dan suami serta anak lelaki kami yang sulung, perjalanan kami bermula seawal pukul 6 pagi hingga lewat malam. Kali ini, saya ingin berkongsi percutian kami sewaktu musim bunga dan sila klik disini untuk membaca tentang percutian saya sewaktu musim luruh. Ini adalah jadual perjalanan kami yang ringkas.  Semoga ia boleh memberi manfaat dan memberi anda serba sedikit idea jika anda ingin  ke Jepun bersama keluarga anda. Susunan jadual perjalanan ini amat sesuai untuk yang berkeluarga, bersama rakan atau solo jika ke Tokyo, Jepun.

Penerbangan kami ke Jepun dengan Air Asia, kelas ekonomi yang dibeli pada bulan Februari 2018 iaitu 2 bulan sebelum kami melancong. Jika anda ingin mendapat tiket yang lebih murah, belilah tiket lebih awal kerana ianya lebih menjimatkan. Terdapat pelbagai halaman web yang boleh anda rujuk bagi mendapatkan tiket mengikut budget anda. 

Disini saya kongsikan beberapa persiapan untuk melancong bersama keluarga sewaktu musim bunga di Jepun dan beberapa perkara utama yang harus difikirkan bila melancong:

  1. Persiapan Melancong Ke Luar Negara Dengan Anak Kecil Dan Orang Tua
  2. Jadual Perjalanan (Itinerary)

Sila Klik Di Bawah Untuk Jadual Perjalanan Seterusnya

Please share and like our webpage

1 Comment

  • Musim Bunga di Jepun –
    I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future.
    Many thanks- calator.tel

Leave a Reply

Your email address will not be published.