Jepun

Jepun

Jepun dikenali sebagai Nippon atau Nihon adalah sebuah negara pulau di Asia Timur. Terletak di Lautan Pasifik, ia terletak di pantai timur benua Asia dan terbentang dari Laut Okhotsk di utara ke Laut China Timur dan Laut Filipina di selatan. Ia sering dipanggil “Tanah Matahari Terbit”. 日本 (huruf Kanji yang bisa dibaca sebagai Nippon atau Nihon). 

日, Ni, adalah huruf Kanji untuk Matahari.

本, Hon, adalah huruf Kanji untuk sumber/asal/akar.

Apabila digabungkan menjadi, Sumber Matahari, dengan kata lain iaitu Matahari Terbit.

Ia mempunyai empat kawasan iaitu Honshu, Hokkaido, Kyushu, dan Shikoku. Negara Jepun dibahagikan kepada 47 buah wilayah. Setiap wilayah Jepun terdapat pelbagai kawasan perbandaran. Di Jepun, terdapat empat jenis kawasan perbandaran iaitu bandar terancang, bandar utama, bandar istimewa, bandar, pekan, kampung serta wad istimewa (Greater Tokyo). Hokkaido sebagai wilayah paling utara dan Okinawa yang paling selatan. Penduduknya ialah 127 juta iaitu ke sepuluh terbesar di dunia, di mana 98.5% adalah etnik Jepun. 90.7% orang tinggal di bandar, manakala 9.3% tinggal di kawasan pedalaman. Sekitar 13.8 juta orang tinggal di Tokyo, iaitu ibukota Jepun. Kawasan ‘Greater Tokyo‘ adalah kawasan metropolitan yang paling ramai penduduk di dunia dengan lebih daripada 38 juta orang.

Jepun Dibahagikan Kepada 4 Kepulauan Besar (Honshu, Hokkaido, Kyushu and Shikoku)

Honshu

Honshu adalah pulau utama di Jepun. Pulau terbesar dan paling ramai penduduk Jepun, terletak di selatan Hokkaido melintasi Selat Tsugaru, utara Shikoku melintasi Laut Dalam, dan timur laut Kyushu melintasi Selat Kanmon. Pulau ini memisahkan Laut Jepun, yang terletak di utara dan barat, dari Lautan Pasifik Utara ke selatan dan timurnya. Ia adalah pulau ketujuh terbesar di dunia, dan yang kedua paling ramai selepas pulau Jawa Indonesia. Honshu mempunyai penduduk 104 juta pada tahun 2017, kebanyakannya berpusat di dataran rendah pantai, terutamanya di daerah Kantō di mana 25% daripada jumlah penduduk tinggal di Kawasan Greater Tokyo. Sebagai pusat bersejarah kuasa budaya dan politik Jepun, pulau itu termasuk beberapa ibu kota Jepun yang lalu, termasuk Kyoto, Nara, dan Kamakura. Kebanyakan industri Jepun terletak di sepanjang pantai selatan Honshu, dari Tokyo ke Kyoto, Osaka, Nagoya, Kobe dan Hiroshima.

Hokkaido

Hokkaido adalah pulau kedua terbesar di Jepun, dan wilayah terbesar dan paling utara. Selat Tsugaru memisahkan Hokkaido dari Honshu. Kedua pulau itu dihubungkan dengan kereta api bawah tanah Seikan Tunnel. Bandaraya terbesar di Hokkaido adalah ibukota, Sapporo, yang juga merupakan kota yang ditetapkan khusus. Sekitar 43 km ke utara Hokkaido terletak Sakhalin Island, Rusia. 

Kyushu

Kyushu, adalah pulau ketiga terbesar di Jepun dan paling barat dari empat pulau utamanya. Kyushu mempunyai pulau-pulau sekitarnya, dan gunung berapi Jepun yang paling aktif, Mt Aso pada 1,591 meter (5,220 kaki). Terdapat banyak tanda-tanda aktiviti tektonik lain, termasuk banyak kawasan mata air panas yang paling terkenal di Beppu, , dan sekitar Gunung Aso, di Kyushu tengah. Pulau ini dipisahkan dari Honshu oleh Selat Kanmon.

Shikoku

Shikoku (empat wilayah”) adalah yang paling kecil (225 km atau 139.8 mi panjang dan antara 50 dan 150 km atau 31.1 dan 93.2 mi lebar) dan sedikitnya penduduk (3.8 juta pada 2015) dari empat pulau utama Jepun , terletak di selatan Honshu dan timur pulau Kyushu. Shikoku terdiri daripada 3.1 peratus penduduk Jepun.

8 Kawasan (Regions) di Jepun
Hokkaido, Tohoku, Kanto, Chubu, Kansai, Chugoku, Shikoku and Kyushu,

Hokkaido

Hokkaido adalah pulau kedua terbesar di Jepun, dan wilayah terbesar dan paling utara. Selat Tsugaru memisahkan Hokkaido dari Honshu. Kedua pulau itu dihubungkan dengan kereta api bawah tanah Seikan Tunnel. Bandaraya terbesar di Hokkaido adalah ibukota, Sapporo, yang juga merupakan kota yang ditetapkan khusus. Sekitar 43 km ke utara Hokkaido terletak Sakhalin Island, Rusia.

Bandar Terbesar: Sapporo

Tohoku

Tohoku adalah sebuah kawasan yang terletak di bahagian timur laut Pulau Honshu, pulau terbesar di Jepun. Kawasan ini terdiri dari enam wilayah: Akita, Aomori, Fukushima, Iwate, Miyagi dan Yamagata. Menawarkan pemandangan yang indah namun dengan iklim yang melampau mempunyai banyak bukit dan pergunungan. Dikenali sejak lama sebagai ‘Gudang pertanian” Jepun.

Bandar Terbesar : Sendai

Kanto

Kanto terletak di Honshu. Wilayah ini termasuk Greater Tokyo Area dan merangkumi 7 prefektur: Gunma, Tochigi, Ibaraki, Saitama, Tokyo, Chiba, dan Kanagawa. Di dalam sempadannya, lebih kurang 45 peratus daripada kawasan tanah adalah Kantō Plain. Selebihnya terdiri daripada bukit dan gunung yang membentuk sempadan darat. Penduduknya berjumlah 42,607,376, kira-kira satu pertiga daripada jumlah penduduk Jepun.

Bandar terbesar: Tokyo

Chubu

Chubu, atau Central Japan adalah rantau di tengah-tengah Honshū, pulau utama Jepun. Ia merangkumi sembilan prefektur (ken): Aichi, Fukui, Gifu, Ishikawa, Nagano, Niigata, Shizuoka, Toyama, dan Yamanashi. Ia terletak terus di antara rantau Kanto dan rantau Kansai dan merangkumi bandar utama Nagoya serta sepanjang pantai Pasifik dan Laut Jepun, resort gunung yang luas dan Gunung Fuji. Rantau ini adalah bahagian paling luas dari Honshū dan bahagian tengahnya dicirikan oleh gunung yang tinggi dan lasak. Alps Jepun membahagikan negara ke bahagian Pasifik, cerah pada musim sejuk, dan bahagian Laut Jepun, bersalji pada musim sejuk.

Bandar terbesar: Nagoya

Kansai

Kansai terletak di wilayah tengah selatan pulau utama Jepun Honshū. Wilayah ini termasuk wilayah Prefektur Mie, Nara, Wakayama, Kyoto, Osaka, Hyogo dan Shiga, kadang-kadang Fukui, Tokushima dan Tottori. Walaupun penggunaan istilah “Kansai” dan “Kinki” telah berubah sepanjang sejarah, dalam konteks yang paling moden penggunaan kedua-dua istilah boleh ditukar ganti. Wilayah bandaraya Osaka, Kobe, dan Kyoto (wilayah Keihanshin) adalah penduduk kedua paling banyak di Jepun selepas Kawasan Greater Tokyo.

Bandar terbesar: Osaka

Chugoku

Chugoku adalah kawasan paling barat Honshū. Ia terdiri daripada prefektur Hiroshima, Okayama, Shimane, Tottori, dan Yamaguchi. Terutamanya dalam industri pelancongan, untuk mengelakkan mengelirukan rantau Chūgoku dengan China, rantau Chūgoku juga dikenali sebagai rantau “San’in-San’yō”. San’in (“yin gunung”) adalah bahagian utara yang menghadap ke Laut Jepun. San’yō (“gunung”) adalah bahagian selatan yang menghadap Laut Inland Seto. Nama-nama ini dicipta menggunakan skema penamaan tempat berasaskan yīnyáng.

Bandar terbesar: Hiroshima

 

47 Wilayah

Source : Wikipedia

Please share and like our webpage