Narita Airport

Lapangan terbang Narita terletak di Chiba. Setibanya anda di Narita terdapat 4 pilihan airport transfer yang boleh anda gunakan.

A. Keretapi

B. Bas

C. Teksi

D. Kereta Persendirian

Jarak dari Narita ke Tokyo sejauh 70km dan masa yang diambil untuk perjalanan keretapi ialah 40 minit ke 1 jam lebih mengikut pilihan keretapi yang ada. Satu-satunya kekurangan Narita jika dibandingkan dengan Haneda adalah dari sisi jarak tetapi Narita memiliki alternatif pengangkutan yang jauh lebih banyak dibandingkan dengan Haneda. Walaupun begitu, kos perjalanan menuju ke Tokyo akan menjadi lebih mahal dan lebih lama.

Summary:

Jika anda mencari pilihan airport transfer, pilihan yang ada ialah seperti berikut:

A. Keretapi

Terdapat pelbagai rangkaian pengangkutan keretapi yang terdapat di Narita dan rangkaian ini dari 2 syarikat keretapi yang berlainan iaitu:

1. JR East

a) Narita Express

b) JR Sobu Lines 

2. Keisei

a)Skyliner

b)Keisei (Limited Express)

Maklumat Lengkap:

1.JR East

a) Narita Express

Perjalanan yang paling selesa antara Lapangan Terbang Narita dan Stesen Tokyo ialah JR Narita Express (NEX). Sekiranya anda menggunakan JR Pass, JR Tokyo Wide Pass dan beberapa pas JR yang lain, kos pengangkutan bagi servis NEX adalah ditanggung sepenuhnya oleh pas tersebut. Ini merupakan satu kelebihan bagi pengguna yang mempunyai pas-pas tersebut. 

Pas yang boleh menggunakan NEX secara percuma

  • JR Pass
  • JR Tokyo Wide Pass

Narita Express menghubungkan Narita Airport dan Tokyo dalam 1 jam – 1 jam 30 minit, untuk 3 020 yen ke Tokyo dan 3 190 yen ke Shinjuku, Shibuya, Shinagawa dan Ikebukuro.

Narita  ke Tokyo (1 jam, 3020 yen)

Narita ke Shinjuku/Shibuya/Shinagawa/Ikebukuro (3190yen)

NEX berlepas setiap 30 hingga 60 minit. Sila ambil perhatian bahawa semua tempat duduk NEX haruslah ditempah, oleh itu, walaupun anda mempunyai JR Pass, anda perlu mendapatkan tiket anda di pejabat atau mesin tiket sebelum menaiki kereta api.

Nota:
pemegang JR Pass / JR East Pass (free)

b) JR Sobu Line

JR Sobu Line (Rapid Service) adalah keretapi JR yang lebih perlahan daripada Narita Express. JR Sobu menghubungkan Narita dan Tokyo dalam waktu sekitar 1 jam 30 menit untuk 1320 yen. Keretapi ini adalah kereta api biasa dan pilihan ini perlu boleh dipertimbangkan jika anda yang mencari pilihan pengangkutan yang murah di Narita.

Nota:
pemegang JR Pass / JR East Pass (free)

2.Keisei

a) Skyliner

Keisei Skyliner menghubungkan Lapangan Terbang Narita dan Stesen Ueno dalam 41 minit, atau Narita dan Nippori dalam 36 minit. Ia dibuka pada 2010, kini menyaingi perkhidmatan lapangan terbang terbaik di AS dan Eropah. Ueno dan Nippori terletak di sebelah Timur Laut dari garis Yamanote, oleh itu, skyliner adalah cara terbaik untuk tiba di Tokyo jika anda tinggal di sebelah timur bandar. Tiket kos 2 470 yen, dan kereta api berjalan setiap 20 hingga 40 minit. Seperti Narita Express, anda perlu menempah tempat duduk anda sebelum menaiki kereta api.

b) Keisei Limited Express

Keretapi ini menawarkan alternatif yang lebih murah. Ia adalah kereta api biasa, yang juga digunakan oleh penumpang, yang menghubungkan Narita dan Nippori sekitar 1 jam 10 minit (35 minit lebih daripada Skyliner) untuk 1 240 yen

B. Bus

Untuk 3,100 yen, Bas Limousine membawa anda ke Tokyo sekitar 90 minit. Lebih 100 destinasi dihidangkan, seperti hotel utama dan stesen utama. Sudah tentu, tidak perlu menginap di sebuah hotel untuk menggunakan Bus Limousine, anda berhenti dari perhentian terdekat ke penginapan anda.

C.Teksi

Menaiki teksi ke pusat bandar Tokyo biasanya berharga antara ¥10000 ke ¥15000 /perkereta bergantung pada destinasi dan masa (terdapat penambahan bayaran 20% jika tiba antara 10 malam dan 5 pagi). Teksi Jepun agak berlainan seperti kita di Malaysia kerana pintu kereta akan terbuka secara automatik. Anda disarankan untuk memberi pemandu teksi alamat lengkap destinasi pada sekeping kertas dan lengkap.

Teksi disana menerima pembayaran melalui kad kredit, dan juga IC card seperti Suica. Pelekat di pintu sering menunjukkan kaedah pembayaran yang diterima. Apabila membayar secara tunai, cuba elakkan daripada membayar sejumlah kecil dengan wang yang besar. Tipping tidak ada di Jepun.

Ini adalah tulisan kanji sekiranya anda terpaksa menggunakan teksi ketika di Jepun.

D. Kereta Persendirian (Private Car)

Selain dari pilihan diatas, cara lain yang lebih mudah sekiranya penerbangan anda tiba lewat di Narita ataupun kedatangan anda ke Jepun dalam jumlah yang ramai dalam 6 orang serta ada anak kecil. Adalah lebih baik sekiranya anda mengambil private transport supaya tidak terkejar-kejar. Tetapi kos bagi servis ini jauh 3 hingga 4 kali ganda berbanding menaiki train tetapi lebih selesa dan tidak perlu terkejar-kejar kerana kadang-kadang urusan di immigration dan kastam prosesnya boleh menjadi agak lama.

Anda boleh menggunakan perkhidmatan dari Klook untuk servis ini dan juga rakyat Malaysia menawarkan servis ini juga. Antara yang terkenal ialah saudara Jack S Adli dan Dzulhaidy. Bezanya kalau klook drivernya orang jepun tapi jika rakyat Malaysia drivernya juga rakyat Malaysia yang tinggal ataupun sedang belajar di sana. Sila hubungi saya jika anda memerlukan servis mereka.

Jack S Adli 

Dzulhaidy Abdul Rahim

Please share and like our webpage