Kenapa Saya Suka Jepun

Jepun dikenali sebagai Nippon atau Nihon adalah sebuah negara pulau di Asia Timur. Terletak di Lautan Pasifik dan terbentang dari Laut Okhotsk di utara ke Laut China Timur dan Laut Filipina di selatan. Ia sering dipanggil “Tanah Matahari Terbit”. Jepun adalah sebuah negara yang mempunyai keunikan tersendiri dan berbeza dari mana-mana negara lain di dunia. Tidak ada tempat lain di dalam dunia seperti Jepun dengan orang-orangnya yang begitu baik dan bertamadun, makanan yang begitu enak, landskap begitu menakjubkan dan kesopanan budaya tradisional mereka dan terdapat banyak perkara yang mengagumkan tentang Jepun yang mempesonakan kita.

Pada tahun 2017 menurut The Telegraph, akhbar harian British yang diterbitkan di London mengeluarkan kenyataan dimana lebih ramai orang melawat Jepun daripada tahun sebelumnya iaitu 24.04 juta. Menggabungkan kebudayaan dan landskap semulajadi yang indah dan kemodenan yang mempesona, negara Asia tersebut mencetuskan peningkatan jumlah pelancong dari setahun ke setahun, dan, dalam tempoh beberapa tahun yang lalu, jumlah pelawat di sini lebih daripada dua kali ganda. Inilah sebabnya mengapa dan mari kita mengetahui apa yang kebanyakan pengunjung suka tentang Jepun!

1.Kesopanan
Negara yang penuh adat dengan kesopanan. Budaya dan tabiat Jepun mungkin agak berbeza dari banyak negara lain, dan ramai orang tidak boleh berbahasa Inggeris di Jepun, tetap juga pelancong yang datang ke negara tersebut merasakan orang Jepun sangat sopan. Sungguhpun tidak pandai berbahasa Inggeris, meraka akan menggunakan bahasa tubuh bertutur untuk berkomunikasi seperti peribahasa walaupun ia seperti itik dan ayam.

2. Ketepatan masa
Secara umumnya, orang Jepun sangat tepat pada masanya. Ia agak normal untuk muncul 10 minit sebelum waktu yang ditetapkan. Anda juga mungkin terkejut terutama dengan perkhidmatan kereta api di Jepun, yang biasanya tiba di tepat pada waktunya. Terdapat satu atau dua kejadian dalam beberapa tahun yang lalu, bahawa syarikat kereta api meminta maaf kepada penumpang kerana konduktor berlepas stesen 20 saat awal. Terpampang di suratkhabar mereka di muka hadapan tentang pihak pengurusan meminta maaf dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi sungguhpun ianya bukan lewat tetapi terawal 20 saat. Jepun tidak pernah berbohong tentang masa!

3.Tandas
Setibanya anda ke lapangan terbang di Jepun, tandas mungkin kenalan pertama anda di sana. Jangan terkejut kerana tandas mereka juga menggunakan teknologi tinggi dan ini mengagumkan kebanyakan pengunjung ke Jepun. Pada sesiapa yang sudah ke sana pasti sukar untuk melupakan sekembalinya mereka ke negara sendiri. Jika anda ingin meneruskan, jangan risau, anda boleh membeli tempat duduk tandas di kedai elektronik seperti Yodobashi atau Yamada Denki, dan mempunyai pengalaman tandas ajaib yang sama di rumah!

4. Keselamatan
Keselamatan awam cukup tinggi di Jepun, dan ini adalah salah satu manfaat terbesar bagi pelancong. Kebanyakan orang Jepun sangat tenang, sopan dan mesra termasuk polis yang ada disana. Tetapi ini tidak membuatkan anda untuk lalai dalam menjaga keselamatan anda sendiri kerana kejadian tidak diingini boleh berlaku dimana-mana. Orang Jepun pada dasarnya tidak begitu mesra pada awalnya hanya apabila anda sudah mengenali mereka.

5. Kebersihan
Jalan-jalan sangat bersih dan dijaga dengan baik. Susah untuk melihat sampah di jalan-jalan walaupun di bandar-bandar tersibuk. Pada masa yang sama, anda mungkin mendapati kesukaran untuk mencari tong sampah dan akhirnya anda sendiri akan membawa sampah tersebut dan mencari tempat untuk membuangnya. Inilah perkara yang mereka ajar kepada penduduknya supaya menjadi tanggungjawab bersama dalam memelihara kebersihan. Biasanya, tong diletakkan di stesen, di dalam pusat membeli-belah dan kedai serbaneka.

6. Kemudahan Kedai Serbaneka Dan Mesin Layan Diri (Vending Machine)
Vending machine dan kedai serbaneka di setiap sudut! Di Jepun, anda tidak akan terdesak untuk berjalan kaki dalam jarak jauh untuk mendapatkan sesuatu, kerana mereka menjual setiap perkara yang sangat banyak di kedai serbaneka serta vending machine mereka. Kedai serbaneka juga dibuka selama 24 jam setiap hari!

7. Teknologi Tinggi
Robot, tandas super, kereta api peluru dan sebagainya. Jepun mungkin negara terbaik untuk merasakan kedatangan masa depan(futuristik)! Juga Jepun adalah sebuah negara yang hebat untuk membeli alat elektronik terkini seperti Camera, Watch, Kerusi Tandas, Periuk Nasi dan banyak lagi.

8. Makanan
Salah satu sebab ramai yang memilih untuk melawat Jepun. Dari makanan laut segar hingga makanan pelbagai yang unik, makanan Jepun sama hebatnya dengan negara itu sendiri. Anda mungkin tidak mempunyai masa yang cukup untuk menikmati semua makanan Jepun. Restoran halal juga sudah banyak disediakan di Jepun kerana mereka sedar pengunjung dari negara Islam semakin bertambah setiap tahun.

9. Budaya
Kebudayaan tradisional Jepun sangat istimewa dan asli, dan untuk mempersembahkan keindahan negara. Juga, Jepun telah membangunkan budaya yang berbeza futuristik dan moden yang sama sekali berbeza dari bekas. Jepun adalah contoh hebat yang bersejarah / tradisional dan berteknologi tinggi / moden boleh wujud bersama.

10. Sakura dan Fuji
Dua simbol negara ini. Bunga ceri dan Mt.Fuji adalah sebab ramai yang melawat Jepun. Pandangan yang terbaik untuk melihat kedua-duanya adalah lewat Mac hingga awal April apabila bunga ceri mekar dan melihat Mt fuji diselimuti dengan salji di bahagian atas.

Terima kasih untuk membaca! Harap anda juga bersetuju dengan senarai perkara yang saya suka tentang Jepun! Apakah perkara kegemaran anda tentang Jepun ??

Please share and like our webpage